Rugbrød m. surdej

Ingredienser:

Dag 1.

  • 3/4 l lunkent vand
  • 1,5 spsk. groft salt
  • 2 dl. surdej
  • 250 g. knækkede rugkerner
  • 300 g. hvedemel
  • 200 g. fuldkorns rugmel

Dag 2.

  • 1/4 l. lunkent vand
  • 500 g. fuldkorns hvedemel
  • 75 g. hørfrø

Det er en opskrift fra Aksel.

Tips:

Der kan evt. tilsættes
1 - 2 spsk. mørk sirup.

Sådan gør du:

Dag 1.

Bland alle ingredienserne, for dag 1., sammen med en håndpisker, i en stor skål.
Ælt, til massen er jævn og ensartet.
Stil det til hævning i 12 - 24 timer, dækket med et fugtigt klæde.
Hæver ikke ret meget. Tag en god klat dej fra til næste gang,
og stil det i køleskabet i mindst en uge.

Dag 2.

Tilfør dag 2's ingredienser, og ælt til det er blandet godt.
For en eller to bageforme (afhængig af størrelsen) med bagepapir,
så brødene er lettere at få ud.
Lad brødene hæve i 2 - 5 timer dækket med et fugtigt klæde (hæver ca. 25 %).
Pensl brødene med olie.
Bag brødene på nederste rille i 1 time ved 100 grader.
Dernæst 1 1/4 time ved 200 grader.

Surdej

  • 1 dl. kærnemælk / A38
  • 1 tsk. salt
  • 2 dl groft rugmel
Bland det hele godt sammen, og stil det i køleskabet i mindst 1 uge.

Tilbage til indholdsfortegnelse