Bondebrød

Ingredienser:

  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. farin
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl grahamsmel
  • 5 1/2 - 6 dl hvedemel.

Til pensling:

  • 1 spsk. kold kaffe eller vand.

Tips:

37 grader er håndvarm, lunken.
Dejen skal hæve, til den er blevet dobbelt så stor.
Brødet er gennembagt, hvis det lyder hult,
når du banker på det på undersiden.

Sådan gør du:

Opvarm kærnemælk og vand til 37 grader.
Smuldr gæren ud i en skål og rør den ud med lidt af væsken.
Tilsæt resten af væsken sammen med salt, farin,
havregryn og grahamsmel og rør det helt sammen.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.
Ælt dejen til den er smidig og slipper skålen.
Lad den hæve i skålen, tildækket med et fugtigt klæde, i ca. 30 minutter.
Drys lidt mel på køkkenbordet og ælt dejen godt igennem.
Form dejen til et aflangt brød og læg det på bagepapir på en bagepladeplade.
Lad det efterhæve tildækket ca. 15 minutter.
Rids brødet 3-4 steder på skrå med en skarp kniv.
Pensl det med kaffe eller vand.
Bag brødet nederst i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter.
Lad brødet afkøle på en rist.

Tilbage til indholdsfortegnelse